Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Στα πόσα "όταν" έρχεται η Ευτυχία ;

 

Χα Χα καλό...

 


Χαχαχααψαδχαχχχααχα

Νομίζω θα συμφωνήσεις πως κάπως έτσι τα δάχτυλα σου προσπαθούν να γελάσουν.

Και συνήθως αυτό θα είναι ένα ειλικρινές γέλιο.

Όμως έξω από την οθόνη, εκεί που τα πρόσωπα συναντιούνται και τα χαμόγελα ζωγραφίζονται, τί είναι αυτό άραγε που μας προκαλεί το γέλιο;

Πότε είναι πράγματι αληθινό και πότε μια καλή εξάσκηση της υποκριτικής μας ;

Και ξεκινάμε.

Υπολογίζεται , αρχικά, ότι οι άνθρωποι συνήθως γελούν  18 φορές την ημέρα. Εκτός και αν έχεις αυτούς τους φίλους που φροντίζουν τακτικά αυτό το νούμερο να πολλαπλασιάζεται με οτιδήποτε χαζομάρα σκαρφιστούν.

Όμως γιατί ;

Λοιπόν ο μαγικός χώρος των επιστημών φρόντισε να μας διαφωτίσει ανάλογα.

Αρχικά κάποιοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν γιατί γελάμε με τον πόνο των άλλων και αναλύοντας τον αντίστοιχο όρο( schadenfreude= schaden =βλάβη, ζημιά και Freude= χαρά ) κατέληξαν πως ενδόμυχα αποκρινόμαστε με ικανοποίηση όταν κάποιος που αντιπαθούμε τραυματίζεται με αστείο τρόπο. Συχνά επίσης θα  γελάσουμε και με έναν άγνωστο που πέφτει μέσα στο λιμάνι επειδή στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας το μυαλουδάκι μας γελάει λέγοντας «Φιού, ευτυχώς εγώ είμαι προσεκτικός και στεγνός»

Θυμήσου επίσης πόσες φορές ήσουν με μια καινούρια παρέα από το πανεπιστήμιο, ή κάποιον που γνώρισες πρόσφατα και ειπώθηκε ένα (για τα δικά σου δεδομένα) «κακό αστείο», αλλά εσύ γέλασες παρ΄όλα αυτά. Αυτό συμβαίνει διότι όλοι οι άνθρωποι, ειδικά οι νέοι, θέλουν να αισθάνονται αποδεκτοί από τον κοινωνικό τους περίγυρο, και το υποκριτικό γέλιο ποτέ δεν ήταν εμπόδιο για να το πετύχουν.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα κρύα αστειάκια που θα πει το αφεντικό σου. Αν δεν γελάσεις, ίσως χρειαστεί να μείνεις λίγο παραπάνω στο ταμείο ανεργίας.

Έτσι πολλές φορές εξηγείται και το «μεταδοτικό» γέλιο. Δεν είναι ότι το γέλιο έχει τα χαρακτηριστικά του covid, απλώς πολλοί λίγοι είναι τόσο ειλικρινής για να εκφραστούν όπως πραγματικά νιώθουν εκείνη τη στιγμή μέσα πάρτι που απαρτίζεται από «κουλ» προσωπικότητες.

Επίσης ανακάλυψαν πως είναι 30 φορές πιο πιθανό να γελάσεις με κάτι όταν είναι κάποιος δίπλα σου. Αυτό επιβεβαιώνει τα παραπάνω και αποδεικνύει ότι επιδιώκουμε την αποδοχή και την συμφωνία, ενώ ταυτόχρονα μαρτυρεί και κάτι άλλο. Δείχνει ότι γελάμε με κάποιον επειδή έχουμε δημιουργήσει στο πρόσωπο του μια συσχέτιση αστείων χαρακτηριστικών,(π.χ. έχει αστεία φάτσα, αδέξιες κινήσεις, λέει πάντα πετυχημένα αστεία, έχουμε πολύ καλή σχέση μαζί του ή ακόμα και όταν το κλίμα είναι αστεία φορτισμένο), ενώ ακόμη το γέλιο μαρτυρεί πως μας αρέσει κάποιος.

(όσοι αναθαρρήσατε από το παραπάνω, να επισημάνω ότι επίσημες χρόνιες μελέτες και έρευνες έδειξαν πως όσα όμορφα κορίτσια σας γέλασαν,  είναι απλώς ευγενικά  : )

Εμβαθύνοντας λίγο παραπάνω ψυχολόγοι και ειδικοί γιατροί κατηγοριοποίησαν το γέλιο σε «πραγματικό» και «προσποιητό ».

Έτσι ανακάλυψαν πως το γέλιο είναι κάτι το οποίο σταδιακά αντιλαμβάνεσαι, και κατέληξαν πως μετά την ηλικία των 30 χρονών ο άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει σε ικανοποιητικό βαθμό το πραγματικό από το προσποιητό γέλιο. Γι΄ αυτό και τα μικρά παιδιά γελάνε με την καρδιά τους σχεδόν, με οτιδήποτε κινείται παράξενα γύρω τους.

Συγχρόνως εκτός από το γεγονός ότι βρήκαν ποιοτικές διαφορές μεταξύ των δύο ειδών γέλιου (όπως η διάρκεια, η εκφραστικότητα κλπ), έκαναν διάφορα εγκεφαλογραφήματα και είδαν ότι όταν γελάμε προσποιητά ενεργοποιούνται περισσότερο κάποια συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου που μας φανερώνουν ότι όλες αυτές τις φορές που γελούσαμε σκεφτόμασταν συγχρόνως τον λόγο που γελάει ο άλλος και αν αυτό μας κάνει αρκετά αποδεκτούς. Μια συνεχή εσωτερική προσπάθεια να ανακαλύψουμε τα ποσοστά ειλικρίνειας και την βαθύτερη αιτία του χαχαχαχανίσματος.

Όσο βέβαια για τον θετικό αντίκτυπο του γέλιου, ίσως χρειαστεί να ανοίξτε το συρταράκι σας και να πάρετε στυλό.

Αρχικά,  μειώνεται η αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές αρτηρίες διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου, ενώ τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι πολύ πιο ενεργά απέναντι σε ιούς. Ακόμα, σε πολλά νοσοκομεία του εξωτερικού υπάρχουν «αίθουσες γέλιου», για να βοηθηθούν οι ασθενείς να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

Έχει παυσίπονη δράση, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ενδορφινών, οι οποίες αποτελούν τα φυσικά αναλγητικά του οργανισμού.

Και για όσους έχουν απογοητευτεί από τα δωρεάν κιλά που τους έχει χαρίσει απλόχερα η καραντίνα…Καίει θερμίδες. Το να ξεσπάτε σε γέλια φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικό στην καύση θερμίδων με το γρήγορο περπάτημα. Η δρ Helen Pilcher, κωμικός με διδακτορικό στη βιολογία, μελέτησε τις έρευνες που υπάρχουν σχετικά με το γέλιο και τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι το δυνατό και ανεξέλεγκτο γέλιο μπορεί να «κάψει» ακόμα και 120 θερμίδες την ώρα, όσες δηλαδή θα καίγατε αν περπατούσατε σε μέτρια ένταση. Δεν μας χάλασε.

Τέλος έρευνα που βασίζεται στη χημεία του εγκεφάλου υποστηρίζει ότι η ντοπαμίνη που αυξάνεται χάρη στο γέλιο ενισχύει την ικανότητα μάθησης.

Έτσι εξηγείται και το «Club de Rire» (κλαμπ γέλιου) οπού μαζεύονται σε ανοιχτούς κήπους και γελάνε, γυρίζοντας πίσω ανανεωμένοι όπως ισχυρίζονται οι συμμετέχοντες. Λίγο κρίντζι βέβαια, αλλά λογικά βοηθάει. Μπορεί, ίσως…

 Επιπλέον, ύστερα από σχετικά πειράματα Βρετανοί ερευνητές κατέληξαν πως το γέλιο κάνει τους άλλους πιο ανοιχτούς. Ένα μικρό αστείο ή ένα διακριτικό πείραγμα μπορεί πολύ εύκολα να «ξεκλειδώσει» τον άλλο. Οι άνθρωποι που μοιράζονται στιγμές γέλιου και χαράς είναι πιο πρόθυμοι να αποκαλύψουν πιο προσωπικές πληροφορίες στους άλλους, χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, όταν το πράττουν.

Και ίσως το πιο σημαντικό για τέλος, είναι πως με έναν ιδιαίτερο τρόπο μετατρέπει επίπονες έως τραγικές στιγμές της ζωής μας, σε ευχάριστες έως επικίνδυνα ξεκαρδιστικές. Πόσες φορές δεν έχουμε χτυπήσει πολύ σοβαρά, αλλά επειδή ήταν δίπλα ο κολλητός μας απλά σκάγαμε στα γέλια ενώ βογκούσαμε για βοήθεια. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η πιο ψύχραιμη σκέψη μας θα ήταν «Πεθαίνω, Τώρα!».

Άρα, την επόμενη φορά που και θα εκνευριστούμε με το νευρικό γέλιο των διπλανών μας, ίσως να προβληματιστούμε λίγο παραπάνω, αναρωτώμενοι εάν αυτοί ίσως είναι λίγο πιο υγιείς από μας, ή τουλάχιστον πιο ευδιάθετοι, προς στιγμήν.

Υ.Γ. Να σημειωθεί πως το  μόνο αρνητικό με το γέλιο, σύμφωνα με έρευνες, είναι ότι μπορεί ορισμένες φορές να πνιγείς! Πολύ επικίνδυνο, ειδικά αν κολυμπάς. Αλλά εντάξει ίσως αξίζει τον κόπο.

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις